Situatia economica din Romania este evaluata drept critica de analisti, iar asteptarile acestora privind viitorul economiei s-au inrautatit.
Potrivit institutului german ZEW, perspectivele economiei in urmatoarele sase luni au redevenit negative in luna iunie, scazand cu 13,9 puncte, la -2,2 puncte, fata de luna mai.
Pentru o mai buna disciplina a exercitiului bugetar Romania a acceptat, in cursul negocierilor cu FMI si Comisia Europeana pentru acordarea de asistenta financiara, anumite tinte trimestriale ale deficitului, limita stabilita pentru sfarsitul anului fiind de 24,6 mld. lei.
Daca am iesi din tintele de deficit bugetar negociate ar fi pacat sa se ia de la investitii, dar nici cresterea fiscalitatii nu ar fi o solutie, potrivit analistilor.
In acest an bugetul a trecut pe deficit inca din luna februarie, in timp ce in perioada anterioara acest dezechilibru aparea pe la jumatatea sau chiar spre sfarsitul anului. Tendinta de scadere a incasarilor bugetare a continuat in acest an din cauza problemelor de lichiditate ale companiilor, aparute in contextul crizei financiare.
Cifrele de afaceri, profiturile companiilor si consumul sunt in cadere libera, iar impactul s-a vazut la nivelul incasarilor bugetare. Iar pe fondul incetinirii economiei, scaderea veniturilor bugetare s-ar putea accentua in acest an.
Executivul nu a riscat pana acum masuri de relaxare fiscala, cum ar fi reducerea impozitului pe profit, care sa duca in timp la incasari mai mari la buget.
Dar in situatia in care tendinta de scadere a veniturilor va continua ar putea fi necesara majorarea unor taxe.
Dupa ce in aprilie Finantele au inregistrat o ameliorare a incasarii veniturilor, numai in luna mai deficitul a urcat cu 0,4 puncte procentuale. Astfel, dupa primele cinci luni din acest an deficitul bugetar a ajuns deja la 2,2% din PIB fata de o tinta anu