Alex Stefanescu
Cum te poti rata ca scriitor
Cateva metode sigure si 250 de carti proaste
Editura Humanitas
„In ultimii ani am citit mai mult de o mie de carti proaste. Despre patru-cinci sute dintre ele am scris in diverse reviste si am vorbit la radio. Doua sute cincizeci din scurtele mele comentarii critice sunt reproduse in cartea de fata." Textele, asezate in ordine alfabetica, dupa numele autorilor luati in discutie, au aparut initiat, in perioada 2001-2008, in „Ziarul de duminica", in rubricile „Fiasco" si „Pe alaturi", in „Romania literara", la rubrica „Tichia de margaritar" si au fost citite la Revista literara radio, difuzata de Radio Romania Cultural. Aproximativ o suta dintre ele provin din volumul „Ceva care seamana cu literatura" care a obtinut Premiul Asociatiei Scriitorilor din Bucuresti in 2004.
Ioan Lacusta
Replace all
(Colcaiala)
Editura Polirom
Ultimul roman al autorului, scris cu putin inaintea mortii. E comparat, in postfata, de Bogdan Alexandru Stanescu, cu Maestrul si Margareta al lui Bulgakov, dar din pacate aprecierea nu se sustine. Cartea e un roman satiric, care zugraveste o Romanie demonizata de fostii securisti, dar, dupa un inceput remarcabil, totul se fasaie intr-un jargon de mahala, cu o colcaiala de diavoli mari si mici (hoti, prostituate, lesbiene, corupti etc.) fara impact deosebit. Aproape o sarja nefericita.
Wilbur Smith
Puterea sabiei
Editura RAO
Al cincilea volum din seria „Saga Familiei Courteney", cartea e destinata pasionatilor de romane-fluviu, care urmaresc aventurile a generatii intregi de personaje de-a lungul deceniilor si secolelor. Seria de 12 volume care alcatuieste „Saga Familei Courtney" urmareste aventurile, fericite sau mai putin fericite, ale acestei familii ambitioase si puternice, de la inceputul sec