Moartea este un subiect de discutie extrem de delicat indiferent de varsta pe care o au cei care il abordeaza, dar in mod special pentru copii.
Cu toate acestea, parintii trebuie sa ii pregateasca pe cei mici sa faca fata unor evenimente tragice neprevazute, explicandu-le din timp cat de firesc, chiar daca dureros, este un asemenea moment.
"Aveam sase ani cand am venit acasa de la scoala si l-am vazut pe tata stand langa preot, pe canapea. Cand a inceput sa imi reaminteasca de boala mamei, l-am intrerupt intrebandu-l daca a murit, moment in care a tacut si a izbucnit in plans. Acest lucru care m-a socat pentru ca nu il mai vazusem niciodata plangand. Zilele urmatoare au trecut ca prin ceata. Nu m-au lasat sa o vad sau sa particip la inmormantare, considerand ca eram prea mic. Asa ca am fost trimis cateva zile la o ruda.
Cand m-am intors, casa era pustie. Faptul ca nu m-am asteptat deloc ca acest lucru sa se intample si nu am apucat sa imi iau ramas bun de la mama m-a marcat pe viata. Am acuzat-o ani in sir ca m-a parasit fara nicio explicatie". Asa descrie un cititor al cotidianului britanic The Independent, acum in varsta de peste 40 de ani, pierderea mamei sale.
Si aceasta este doar una din situatiile traumatizante in care poate fi pus un copil caruia nu i vorbeste la timp despre sfarsitul inevitabil al fiecaruia dintre noi, fie pentru ca parintii nu se pricep cum sa abordeze acest subiect fie pentru ca li se pare ca cei mici nu sunt capabili sa inteleaga mare lucru. Gresit. Trebuie sa dati mai mult credit copiilor dumneavoastra, spun psihologii contactati de wikihow.
Cum trebuie procedat
In primul rand, nu mintiti in aceasta privinta. Vorbiti-i despre "ciclul vietii" si dati-i exemple din literatura pentru copii sau din filme.
O ocazie potrivita de abordare a acestui subiect poate f