Cei 27 de lideri ai Uniunii Europene au consacrat cea mai mare parte a primei zile a summitului de vară negocierilor asupra reconfirmării în postul de preşedinte al Comisiei Europene pe Jose Durao Barroso. Acest lucru s-a întâmplat, deşi pe agendă figurau probleme economice stringente precum consolidarea supravegherii în sectorul financiar european şi măsurile anticriză, necesare relansării economice. Mai citeşte şi:
Liberalii au clipit, socialiştii s-au aruncat(în cap), Barroso preşedinte
Alte teme de pe agendă sunt dezvoltarea durabilă, problema imigraţiei ilegale, dar şi arhitectura instituţională a Uniunii, cu accent pe măsurile ce pot contribui la finalizarea procesului de ratificare a Tratatului de la Lisabona. La acest punct se vor stabili posibilele concesii ce ar urma să fie acordate Irlandei pentru ca aceasta să accepte Tratatul de la Lisabona, respins prin referendum anul trecut.
Şefii de stat şi de guvern trebuie să ia o decizie privind adaptarea pieţelor financiare europene la concluziile G-8 de la Londra, să cadă de acord asupra stabilirii unei supervizări supranaţionale pentru bănci, asigurări şi piaţa valorilor, în urma deciziilor americane pe această temă.
Amânat la toamnă
Cei 27 de lideri ai UE au pierdut mult timp în cadrul reuniunilor grupurilor politice din Parlamentul European (ce au loc de obicei în marja summitului) cu negocierile privind postul de preşedinte al CE.
Legislativul european va decide la 9 iulie dacă va supune votului în sesiunea sa inaugurală, de săptămâna următoare (13-16 iulie), reconfirmarea lui Jose Manuel Durao Barroso la conducerea Comisiei Europene sau va lăsa acest lucru pentru toamnă, a anunţat preşedintele încă în exerciţiu al PE, Hans-Gert Pöttering, după întâlnirea cu „Cei 27“. Majoritatea liderilor UE - la fel ca şi grupul popularilor