Participăm la o ceremonie. La intrare, mă sărut cu un informator. Înăuntru, pe altul mă prefac cu obstinaţie că nu-l văd. Asta-mi aduce în minte vorba veche a unei prezumtive iubite, cu care ezitam: "Nu ştii nici tu ce vrei!"
Observ cu tristeţe cum oameni deosebiţi scad pe măsură ce cresc.
Cu Mircea ne întâlnim săptămâna viitoare, de trei ani.
Citesc într-un buletin al săptămânii din 1937: "Se afirmă că orice german care ocupă un post în străinătate trebue să capete o prealabilă autorizaţie din partea guvernului german şi să se oblige că va înainta serviciului condus de d. Bohle un raport regulat şi detailat asupra întreprinderii în care lucrează." Cum se cunoaşte, marile spirite - că-i Stalin, că-i domnul Bohle, că-i Ceauşescu... - se întâlnesc.
T se teme de viitor. La vârsta noastră, îi spun, e preferabil ca, atâta timp cât este suportabil, să trăim în prezent. L-ai văzut, ieri, pe Solomon Marcus. Nu-i pasă că se apropie, dacă nu i-o fi împlinit, de 90 de ani. Arde exact ca acum trei decenii pentru relaţia dintre artă şi ştiinţă. E religia lui. La vârsta noastră e bine să fii sau credincios sau superficial.
După ce că murim de cald, ne mai şi ţin ăştia de la meteo în ameninţări continue de "oraje puternice cu căderi de grindină". O să ne nevrozăm.
Astăzi, fiindcă vin Corina şi Maxone, curăţenie mare, cu femeie. Asta intransigentă! Nu mă învăţaţi pe mine! Nu vă amestecaţi! Pocneşte şi trosneşte. Ca atare, hotărăsc ca de perimetrul meu strict să mă ocup singur. N-aş vrea să-l maltrateze şi pe Eric, la care, de când am divorţat de Erika, ţin ca la ochii din cap. Ar fi nenorocirea destul de mare şi dacă s-ar apuca să-mi facă ordine pe birou...
F.D. Roosevelt: "...căderea finală a dictaturilor costă mult mai mult decât slăbiciunile momentane ale democraţiilor!" Observaţie subtilă,