Deşi se preconizează o mărire a fluxului de împrumuturi, din septembrie-octombrie, şi nivelul datoriilor va cunoaşte un maxim. Sursa: Northfoto
Creditarea se va accelera semnificativ în trimestrul al treilea şi începutul celui de-al patrulea, unul dintre motive fiind şi programul „Prima casă”. Tot în această perioadă, creditele neperformante vor atinge nivelul maxim, a declarat într-o emisiune TV la The Money Channel, Nicolae Cinteză, directorul Direcţiei de supraveghere din BNR.
„Spre finele celui de-al treilea trimestru sau la începutul celui de-al patrulea din acest an, vom vedea o activitate de creditare sporită, inclusiv da torită programului «Prima casă». Şi dacă ne uităm la ce se întâmplă cu dobânzile la depozite, acestea scad, însă durează aproximativ trei luni până când aceste modificări sunt transferate şi dobânzilor la credite”, a mai spus reprezentantul BNR.
Legat de creditele neperformante, acesta a precizat că marile probleme sunt la împrumuturile mici, care reprezintă 70% din cumulul datoriilor faţă de bănci. Potrivit acestuia, deşi creditele date cu buletinul nu reprezintă decât 22% din totalul împrumuturilor acordate, acestea au o pondere de aproape trei sferturi din totalul restanţelor. Acesta a mai menţionat că ponderea restanţelor pentru creditele mai mari de 200.000 lei s-au dublat în ultimul an.
Majorările de capital au atins un sfert de cotă
Din cota de un miliard de euro pe care băncile ar fi trebuit să-l folosească pentru recapitalizare numai 230 de milioane de euro au fost folosiţi pentru această operaţiune, pe baza rezultatelor de stres, a mai spus Nicolae Cinteză.
Acesta crede că, deocamdată, marele pericol pentru sistemul nostru bancar este riscul de credit, afirmând că săptămânal poartă câteva discuţii telefonice cu instituţiile de supraveghere din ţările de o