Liceanul a participat la 150 de concursuri de matematică. A obţinut locurile fruntaşe la trei sferturi dintre ele. Pentru Cătălin, medaliile reprezintă recunoaşterea succesului. Craioveanul studiează la Liceul Ion Minulescu din Slatina. Este în clasa a IX-a, an în care s-a hotărât să se transfere de la unitatea de învăţământ Fraţii Buzeşti din Bănie la cea din Olt. Ne explică motivul pentru care a luat această decizie. „Am vrut să încerc diversitatea. Trebuie să mă obişnuiesc cu schimbările. În al doilea rând, a fost o provocare pentru mine să ajung într-un oraş unde există un puternic centru de matematică. Am reuşit“, ne spune Cătălin.
S-a lecuit de timiditate
Profesorul Valeriu Iovan vorbeşte doar la superlativ despre tânărul care a uimit întreaga breaslă a cadrelor didactice prin inteligenţa şi perseverenţa de care a dat dovadă. „Are mai multe calităţi, printre care ascuţimea minţii, puterea de judecată, de înţelegere, de memorare. Acest copil a avut o educaţie formidabilă în familie. Faţă de alţii, mai răsfăţaţi, care cred că izbânda în viaţă le aparţine de drept, nu ca un rezultat al eforturilor, Cătălin este o minune“, este caracterizarea care vine din partea unui profesor de informatică, ce l-a avut ca elev pe tânărul matematician.
Cât despre defectele lui Cătălin, profesorul Iovan nu ezită să îl dezvăluie pe cel mai reprezentativ. „Se descurajează foarte repede. Dacă a trecut o maşină pe stradă şi l-a stropit, câteva zile nu se va mai putea concentra cum trebuie. Îşi pierde interesul pentru o scurtă perioadă, faţă de o anumită activitate, dar îşi revine repede“, continuă profesorul să scoată la iveală şi punctele slabe ale liceanului.
Cătălin pleacă uşor capul, de ruşine. Este timid, lucru pe care îl recunoaşte fără reţinere. Ne spune însă că, în copilărie, ajunsese să facă un complex din timididate, d