Muzeul Regiunii Porţilor de Fier este zilnic asaltat de vizitatori, în special elevii din alte judeţe, dornici să vadă expoziţa de peşti, dar mai ales peştele Polyodon spathula. Această specie rară de peşte a ajuns la Muzeul din Severin în anul 2006, după părerea directorului Sorina Matacă, în urma inundaţiilor destul de serioase din acel an. ”Vedeta noastră a ajuns aici printr-o întămplare mai nefericiă, şi anume inundaţiile din anul 2006. Biologii muzeului cred că în urma acelor inundaţii au avut loc ruperi de diguri a heleşteelor în care mai trăieşte acest peşte special, el ajungând în Dunăre. Aici l-au prins şi pescarii noștri.”, susţine directorul muzeului Sorina Matacă.
Peștele cel mai căutat
Vedeta acvariului este o specie longegivă, care poate trăi până la 30 de ani, iar arealul natural al lui îl constituie bazinul hidrografic al fluviului Mississippi, din zona Marilor Lacuri şi până in Florida.”Până la începutul anilor 1980, acest gen de peşte a fost principalul obiect al pescuitului sportiv, dar şi industrial pentru că are carnea şi caviarul foarte bune. Cele mai mari pescării de polyodon se aflau pe râul Osage, Missouri, Yellowstone şi Montana, aici pescuindu-se chiar și 800 de tone pe an”, ne mărturiseşte Sorina Matacă. În prezent, specia este răspândită pe teritoriul a 22 de state din SUA, în zece dintre acestea practicându-se încă pescuitul lui în scopuri comerciale, dar şi sportive.
În patru state este permis doar pescuitul sportiv, iar în opt dintre acestea, Polyodon spathula este protejat contra tuturor formelor de exploatare. În SUA se realizează creşterea puilor până la vârsta de un an în scopul repopulării unor zone ale arealului în care reproducerea naturală a devenit imposibilă datorită pescuitului excesiv.
Specie rară pentru Dunăre
Tot de la directoarea muzeului am aflat c