Clujeanca Ileana Surducan a lansat prima revistă de benzi desenate din Ardeal şi vrea să facă din pasiunea ei o sursă de venit, chiar dacă este conştientă că acest lucru e greu de realizat în România. Franţa şi Belgia sunt în opinia clujencei Ileana Surducan ţările benzilor desenate. În aceste două ţări nu există liceu sau facultate de artă care să nu aibă propria fanzină, adică o revistă de benzi desenate realizată de fani şi care este non-profit. Există librării care pun în vânzare doar albume sau reviste cu benzi desenate, dar şi edituri care publică exclusiv asemenea lucrări. Ileana Surducan se consideră o deschizătoare de drumuri pentru această artă în România.
Banda desenată, o artă complexă
„Aici există mentalitatea că banda desenată e doar pentru copii, că e ceva pueril, însă este o artă mult mai complexă. E ca şi cum ai face un film. Pe lângă desen, ai nevoie de un scenariu, apoi trebuie decupate secvenţele cele mai reprezentative ale poveştii, trebuie să găseşti acel echilibru dintre text şi imagine şi nu în ultimul rând, să reuşeşti ca povestea să aiba un «chute», adica o poantă, un tâlc de final”, a explicat Ileana Surducan.
Pasiunea Ilenei pentru benzile desenate a fost dezvoltată încă de pe vremea când era în clasa a şasea, când mama acesteia a dorit ca atât ea, cât şi sora acesteia, să înveţe limba franceză la Centrul Cultural Francez. Acolo existau colecţii întregi de benzi desenate, învăţând primii paşi pentru realizarea benzilor desentate, dar şi limba franceză prin intermediul acestora.
„Varză a la Cluj”, primul proiect la Cluj
A ajuns în Paris în cadrul unui program educaţional dedicat tinerilor din toată lumea, unde i s-a oferit şansa să-şi publice lucrările pe un site dedicat benzilor desenate. De aici, la a gândi o revistă de profil şi la Cluj a fost cale scurtă. A partic