Cand organismul tau a fost privat de somn, prima ta pornire este sa te indrepti catre filtrul de cafea, sperand in rezultate miraculoase.
Ceea ce nu stii este ca aceasta pornire nesabuita nu face decat sa iti dauneze pe termen lung, conform Health.com.
Zaharul, puseu de energie doar pe moment
Zaharul poate avea efecte fantastice pe moment, doar ca nu stii cat va tine acest moment. Imediat dupa aparenta "trezire", vei deveni inca si mai somnoros si mai incet in reactii, dupa cum a aratat un studiu realizat de Universitatea britanica Loughborough.
In locul zaharului, poti opta pentru o mica gustare, care sigur va avea efect o portiune mai mare din zi. Incearca o combinatie de proteine si carbohidrati, cum ar fi, de exemplu, un mar si unt de arahide.
Totusi, nu manca prea mult; un stomac plin nu va face decat sa te simti si mai obosit, recomanda Ralph Downey, director al Loma Linda University Sleep Disorders Center, in California.
Cafeaua are efecte chiar si atunci cand nu vrei
Cafeina - si cafeaua, in special - determina aparitia unei probleme de cu totul alta natura. La 15 minute dupa ce ai consumat o ceasca de cafea, vei avea acel varf de energie de care aveai atata nevoie.
Dar din moment ce cafeina poate sta in organism timp de 12 ore, ea continua sa isi faca efectul mult timp dupa ce ai baut-o si chiar atunci cand nu mai ai nevoie de ea si ai vrea sa apelezi la somn.
Iar daca nu ai dormit din cauza cafelei de ieri, cu atat mai putin ar trebui sa repeti acest gest. Expertii recomanda sa renunti la cafea daca ai dificultati in a adormi, noaptea. Ciocolata, spre exemplu, contine mai putina cafeina decat cafeaua, deci ai putea apela la ea.
Din nou, insa, nu ar trebui sa faci abuz sau sa o consumi inainte de a te urca in pat.
Atentie la cafea,