Cand se aduna lapsusurile si golurile de memorie, multa lume intra in panica. Insa teama de Alzheimer este de cele mai multe ori nefondata. Tulburarile de memorie pot avea cauze din cele mai diverse. Multe sunt banale, multe pot fi tratate. Diagnosticul pus de un specialist clarifica situatia
Deja de o buna bucata de vreme, Cathryn Jakobson Ramin avea impresia ca ii slabeste memoria. Se intamplase sa plece de acasa iesind prin garaj si sa lase usa de la intrare larg deschisa. Odata, unul din baieti a chemat-o in ajutor, fiindca nu gasea o carte de care avea neaparat nevoie la scoala. Ea a urcat la etaj si a ramas acolo un timp, mirandu-se la un moment dat de ce miroase asa de tare a ars, pana cand, intr-un tarziu, si-a adus aminte ca avea o tava de prajituri la cuptor. Apoi a fost seara aceea, cand s-a dus cu sotul la cinematograf. Filmul i-a placut, dar in masina, in drum spre casa, n-a fost in stare sa-si aminteasca nici titlul, nici numele interpretului principal. Incidentul a nelinistit-o profund pe jurnalista americana, constituind pentru ea punctul de pornire intr-un amplu demers de cercetare. A vizitat medici, laboratoare si oameni de stiinta, incercand sa afle cauzele tulburarilor ei de memorie. Concluziile le-a strans intr-o carte extrem de interesanta si totodata amuzanta.
Sentimentul de nesiguranta descris de Cathryn Jakobson Ramin il cunoaste aproape oricine. Fiecare a avut candva un lapsus: i s-a sters din minte un nume, a ratacit cheile, a uitat de programarea la doctor, a incurcat data zilei de nastere a unui prieten ori s-a straduit cu disperare sa-si aminteasca unde si-o fi parcat masina. Pe masura inaintarii in varsta, se pune tot mai insistent intrebarea: oare uituceala asta mai face parte din normalitate sau e un semn de debut al dementei senile?
Explorarile stiintifice au pus in evidenta faptul ca, de la 25-30 de ani, unele