Muzeul de Mineralogie al Universităţii Babeş-Bolyai găzduieşte cea mai importantă colecţie de meteoriţi din România. „Adevărul de Seară” prezintă astăzi un nou episod al serialului dedicat muzeelor mai puţin cunoscute din judeţul Cluj. La parterul clădirii centrale a Universităţii „Babeş-Bolyai” se găseşte unul dintre cele mai valoroase şi totodată mai puţin cunoscute muzee ale oraşului, cel de mineralogie. Constituit ca şi colecţie academică în 1919, a preluat parţial colecţiile Institutului de Mineralogie de la Universitatea „Franz Josef”, care datează de la mijlocul secolului al XIX-lea.
Organizat în două săli, muzeul prezintă, separat, o colecţie sistematică de minerale provenind din întreaga lume. Aceasta cuprinde peste 700 de specii minerale, din cele 4.500 cunsocute până în prezent. „Totuşi, jumătate dintre acestea au fost documentate abia în ultimii 20 de ani”, spune muzeograful Dana Pop. Printre exponatele-vedetă ale acestei colecţii se numără cele de aur nativ, între care se regăsesc şi minerale descoperite la Roşia Montană.
„Peste o vreme, s-ar putea ca acest muzeu să fie singurul loc în care se va mai găsi aur de acolo”, glumeşte Dana Pop.
A doua sală cuprinde pietre de podoabă, minerale din România, precum şi celebra celebra colecţie de meteoriţi. Aceasta a fost realizată ca urmare a colectării rămăşiţelor meteoritului căzut în luna februarie a anului 1882, la Mociu, în judeţul Cluj. Cea mai mare bucată de meteorit păstrată la muzeu are dimensiuni imprsionante, însă alături de ea se găsesc şi altele, mult mai mici.
“Au fost găsite urme ale meteoritului pe o rază de 60 de kilometri”, explică muzeograful Dana Pop. Tot ea a aprecizat că, datorită schimburilor efectuate cu alte muzee, colecţia de meteoriţi de la Cluj s-a îmbogăţit cu specimeme colectate de pe întreg mapamondul.
Cu toate că se afl