Te-ai gândit de ce eşti nervos când ţi-e foame? Sau de ce eşti agitat atunci când te îndrăgosteşti? Responsabili de toate aceste stări sunt neuro-transmiţătorii, substanţe ce se găsesc în organism şi care fac posibilă transmiterea informaţiei între neuroni. Dopamină, serotonină, adrenalină... Neurotransmiţătorii nu au denumiri comune, aşa cum, de altfel, nici acţiunea lor în organism nu este una simplă. Modul în care aceste substanţe produse în sistemul nervos central acţionează nu este încă pe deplin desluşit, realizându-se în continuare studii asupra lor. Însă ceea ce se ştie cu siguranţă este că aceste substanţe sunt responsabile pentru o mare parte din atitudinea noastră şi din modul în care reacţionăm ori ne simţim.
Responsabili cu voia-bună
Cei mai importanţi neurotransmiţători ce ne influenţează starea de spirit sunt dopamina şi serotonina. Primul este implicat în controlul emoţiilor, mişcării şi în apariţia plăcerii. Serotonina are un rol important în reglarea dispoziţiei. S-a descoperit că aceasta este implicată şi în controlul agresivităţii. De exemplu, când nu mâncăm, ne lipseşte un aminoacid (substanţă din alimente), esenţial în secreţia de serotonină. Drept urmare, nivelul serotoninei scade, iar starea de nervozitate creşte.
Oxitocina, implicată în apariţia iubirii materne
Neurotransmiţătorii nu influenţează numai modul în care ne simţim, ci şi reacţiile de natură fizică. Un exemplu este oxitocina, o proteină produsă în creier, dar şi în ovare şi în testicule. Această substanţă stimulează secreţia de lapte în cazul femeilor care alăptează, dar şi contracţiile din timpul naşterii, ducând în acelaşi timp la apariţia sentimentului matern.
Adrenalina ne face să acţionăm instinctiv
Ai o stare permanentă de oboseală? Este posibil să ai un nivel scăzut de adrenalină, un n