Laboratorul ar trebui să analizeze cazurile de gripă porcină din nouă ţări vecine. Medicii din opt ţări preferă însă laboratorul din Londra, chiar dacă probele ajung mai greu. Analizele sunt gratuite atât în laboratorul londonez cât şi în cel român.
Institutul Cantacuzino este acreditat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii pentru a analiza probele prelevate de la pacienţii din nouă ţări, suspecţi a fi infectaţi cu virusul gripei porcine. Astfel, dintre Albania, Moldova, Croaţia, Belarus, Bosnia-Hertegovina, Muntenegru, Macedonia, Serbia şi Bulgaria, doar Albania a trimis probe de laborator la Bucureşti. Celelalte ţări au preferat laboratorul din Londra.
“Nu este vorba de bani deoarece analizele sunt gratuite aşa că pe cei care vin din alte ţări nu-i costă altceva decât drumul. Nu pot să ştiu de ce este preferată Londra. Poate că e vorba de tradiţie şi obişnuinţă”, a spus Adrian Streinu – Cercel, directorul Spitalului de Boli Infecţioase “Matei Balş”, unde au fost internaţi aproape toţi pacienţii infectaţi cu noul virus gripal A/H1N1 .
Albanezii au trimis probe de la o persoană sănătoasă
Institutul National Cantacuzino a obtinut, la sfarsitul lunii mai, acreditare din partea OMS pentru a diagnostica si confirma infectia cu noul virus gripal atât la nivel naţional, cât şi regional.
“Până a primi această acreditare, şi noi trimiteam probele pentru depistarea virusului gripal A/H1N1 tot la Londra. Analizele erau gratuite, ne costa doar drumul, foarte puţin oricum. Acum facem toate testele la Cantacuzino şi niciodată nu a costat nimic.”, a mai spus Adrian Streinu-Cercel. Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii susţin că nu înţeleg de ce ţările vecine nu profită de vecinătatea unui laborator acreditat pentru depistarea virusului gripei porcine.
“În urma analizelor probelor venite din Albania nu a fost co