Daca inaintezi in varsta si ai trecut deja de cateva praguri psihologice nu inseamna ca nu te mai poti bucura de sex. Doar ca lucrurile stau putin altfel decat iti amintesti din timpurile trecute, fapt care nu trebuie sa te descurajeze.
Practic, trebuie sa privesti lucrurile dintr-o alta perspectiva si sa nu ignori realitatea. Studiile facute, e drept, peste Ocean, arata ca seniorii de 60 si 70 de ani sunt inca departe de a pune punct vietii lor sexuale.
Terapeutul Louanne Cole Weston povesteste pe webmd.comcazul unui cuplu pe care l-a consiliat, in care femeia, de peste 70 de ani, la fel ca si sotul, isi dorea ca intalnirile lor nocturne la orizontala sa fie mai dese.
Femeia a cerut ajutor specializat crezand ca sotul n-o mai considera atractiva. Si barbatul a apelat la terapeut ingrijorat de libidoul sau scazut, de erectiile de scurta durata si de neputinta de a satisface dorintele fizice ale sotiei sale.
Provocarile septuagenarilor
Asemenea probleme psihice si psihologice legate de sex sunt comune printre cei trecuti de o anumita varsta, persoane ale caror corpuri si creiere se schimba dramatic intre 60 si 70 de ani.
Anumite medicamente, cum ar fi cele folosite pentru tratarea presiunii arteriale sau depresiei, pot reduce libidoul. In cazul acestor persoane, si nivelul de testosteron, asociat cu dorinta sexuala, scade atat in cazul barbatilor, cat si al femeilor.
Atrofierea nervilor poate face ca abilitatea barbatului de a avea si sustine o erectie sa scada, iar, in cazul femeilor, nivelul estrogenului sa fie atat de scazut incat tesuturile vaginale sa fie uscate, ceea ce face ca actul sexual sa fie daca nu dureros, macar deloc comfortabil. La toate acestea se adauga rusinea legata de corpul care imbatraneste.
Sexul nu este un subiect tabu!
Trebuie stiut, insa