De mai bine de un an şi jumătate, startul momentelor de divertisment din Alba Iulia este dat de fanfara Centrului de Cultură „Augustin Bena”. După 20 de ani de când tradiţia acestui ansamblu a fost lăsată să moară, sorţii au decis în favoarea celor care iubesc acest gen de muzică. Dirijorul Coriolan Honcaş este unul dintre aceştia. Sub bagheta dirijorală a lui Coriolan Laurean Honcaş, cei 18 instrumenişti care alcătuiesc fanfara abordează genuri diverse de muzică de la tradiţionalele marşuri, polci, valsuri până la muzica de promenadă sau de stradă. „Noi ne propunem să atragem cât mai multe categorii de public în special pe tineri, deoarece muzica de fanfară este ascultată în general de vârsta a treia. Vrem să facem ceva mai atractiv ca să avem mai mulţi spectatori”, a povestit Coriolan Honcaş.
Pasiunea pentru muzică a celui care conduce acest ansamblu de aproape doi ani a încolţit încă din anii copilăriei când era atras de artă. Coriolan a studiat mai multe instrumente evoluând totodată în fanfara şcolii unde urma cursurile. Zarurile pentru tânărul albaiulian erau aruncate, iar drumul spre o profesie muzicală era iminent. „Am mers la Bucureşi de la 14 ani. Am urmat şcoala în sistemul militar şi am fost instrumentist la trompetă în fanfara militară”, a explicat Coriolan Honcaş.
De la instrument la dirijorat
Calitatea de dirijor a dobândit-o ulterior aprofundând studiile în domeniul muzical în cadrul şcolii militare. După desfinţarea fanfarei militare în care a evoluat a urmat o pauză de cinci ani. În 2007 muzicianul s-a întors pe scenă în calitate de dirijor. „Am suferit când s-a desfinţat fanfara militară, dar m-am bucurat nespus când liderii comunităţii locale au decis să înfiinţeze această fanfară a Centrului de Cultură”, a precizat Coriolan Honcaş.
Cu toate că trăieşte într-un oaş mic cu valenţe sociale pe măsură, carie