Reprezentanţii Aquacaraş şi autorităţile locale dau declaraţii contradictorii în legătură cu camioanele care transportă deşeuri. Cei mai nefericiţi sunt locuitorii din cartierul Câlnic, din apropierea staţiei. „Este cumplit. Seara şi dimineaţa nu se mai poate sta în curte. Dacă avem musafiri şi vrem să stăm pe terasă nu se poate respira şi nici servi un pahar cu suc. Este jenant! De o săptămână este situaţia asta. Se curăţă staţia de aici, de lângă noi”, a spus Ana Moise.
Alba-neagra cu dejecţii
Staţia de Epurare a Apelor Uzate este în curs de reabilitare prin programul ISPA, iar acum toate depunerile adunate în timp sunt scoase la suprafaţă. Cu toate că din staţie iese din când în când câte un camion încărcat, reprezentanţii Aquacaraş, care gestionează staţia de epurare, afirmă că dejecţiile nu pleacă nicăieri. „Anul trecut am avut contract cu Prescomul. Acum însă, nu se fac transporturi. Acolo este nămol dezhidratat”, a spus Adriana Almăjan, purtătorul de cuvânt al Aquacaraş. Autorităţile locale susţin însă contrariul.
„Mirosul neplăcut vine de la deşeurile biologice. Acestea sunt transportate la haldina de gunoi de la kilometrul 2 de pe şoseaua de centură a Reşiţei şi sunt acoperite cu pământ. Trebuie să se realizeze reabilitarea staţiei de epurare. Ştim că este neplăcut”, a explicat Ioan Purec, şef al Direcţiei Tehnice din cadrul Primăriei Reşiţa.
Se va verifica legalitatea transportului
Reabilitarea Staţiei de Epurare a Apelor Uzate din Reşiţa este realizată de firma Srabag AG, iar valoarea investiţiei depăşeşte 13 milioane de euro. În acest moment, nimeni nu poate să spună dacă transporturile sunt autorizate. „De luni vom verifica atent ce se întâmplă. Ştim că se lucrează la staţia de epurare. Vom verifica dacă se transportă pământ infestat. Am vorbit cu cei de la Prescom să nu se depozi