Baia Mare va fi timp de o săptămână capitala teatrală a României, fiind prezentate cele mai noi tendinţe în dramaturgie, regie şi scenografie Azi se dă startul Festivalului Internaţional de Teatru „Atelier”, cel mai vechi festival internaţional de teatru din România. Acesta este organizat de Teatrul Municipal Baia Mare şi Fundaţia „Liga pentru Teatru”. Cea de-a XVII-a ediţie a festivalului se va desfăşura în perioada 20-27 iunie, reuşind să impulsioneze viaţa culturală a municipiului reşedinţă de judeţ în ultimii patru ani, de când se desfăşoară consecutiv în oraş.
Timp de 7 zile, festivalul îşi propune să semnaleze, prin intermediul spectacolelor, cele mai noi tendinţe în dramaturgia, regia, scenografia, coregrafia şi arta actorului secolului XXI. „Manifestarea teatrală neconvenţională cu caracter exploratoriu a urmărit încă de la prima sa ediţie să creeze un cadru instituţionalizat pentru afirmarea formelor noi de expresie teatrală”, spune Radu Macrinici, iniţiatorul şi directorul Festivalului „Atelier”. „Am dorit să dăm Cenuşăresei şansa de a încerca pantoful Prinţului”, adaugă Macrinici.
Spectacole din Franţa, Japonia şi Anglia
Regizorul Radu Macrinici, „sulfetul” festivalului, arată că se vor juca pe scena teatrului băimărean spectacole din România, Franţa, Japonia şi Anglia. „Publicul băimărean va avea parte de numeroase surprize şi va avea ocazia să urmărească un adevărat regal teatral”, afirmă iniţiatorul festivalului.
Programul manifestării cuprinde un atelier de coregrafie, colocvii şi conferinţe, lansări de carte, o cinematecă teatrală şi colocviul „Ionescu vs. Ionesco”. Acesta din urmă este consacrat împlinirii a 100 de ani de la naşterea marelui dramaturg şi va include o sesiune de comunicări şi un microfestival de spectacole radiofonice după piesele sale.
Protrivit afirmaţiilor lui