* 30 de fermieri au întocmit deja dosarele pentru solicitarea despăgubirilor * cele mai afectate culturi sunt grâul, rapiţa, orzul şi floarea-soarelui *
Situaţie critică la Brăila. Fermierii sunt îngrijoraţi. Seceta a pus stăpânire pe întreg judeţul, iar prognozele meteo pentru această vară nu sunt deloc liniştitoare. În câmp, culturile suferă. Până ieri, la Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) au fost depuse 72 de dosare de calamitate, din partea a 30 de fermieri, suprafaţa pentru care aceştia solicită despăgubiri apropiindu-se de 25.000 ha. Cele mai afectate culturi sunt cele de toamnă, în top aflându-se grâul - aproape 9.700 ha, rapiţa - circa 5.500 ha şi orzul - 4.800 ha. Afectate în proporţie mai redusă, dar şi pe suprafeţe mai mici, de până în 150 ha, au fost şi orzoaica de toamnă şi orzul de sămânţă.
Dintre culturile semănate în primăvara acestui an cel mai mult de suferit a avut floarea-soarelui, caz în care fermierii au solicitat despăgubiri pentru mai bine de 3.600 ha.
De precizat însă că aceste cifre nu prezintă situaţia exactă, ştiut fiind faptul că pot beneficia de despăgubiri pentru calamitate (deci depun dosar la DADR) doar fermierii care au încheiate poliţe de asigurare pe riscurile clasice, cu una din societăţile de asigurare agreate de Guvern, conform Legii 381/2002.
De aceea, specialiştii DADR Brăila estimează că, în realitate, suprafaţa afectată de secetă la nivelul judeţului este mult mai mare, dar că agricultorii nu înştiinţează primăriile şi nu întocmesc dosare pentru că nu pot fi despăgubiţi.
În plus, chiar şi dacă au încheiate poliţele de asigurare, zona din care provin trebuie declarată calamitată prin hotărâre de Guvern. În acest sens, fermierii brăileni, prin organizaţiile profesionale care îi reprezintă, au declanşat deja lobby la nivelul conducerii Ministerului Agriculturii pentru ca jud