Modul evaziv în care au fost formulate atât ordonanţa de urgenţă, cât şi normele de aplicare, transformă creditorii în hiene economice. Sursa: EVZ
Băncile au fost lăsate să se sfâşie între ele pentru a apuca o bucăţică din „Prima casă”. Acest lucru se întâmplă din cauza modului evaziv în care au fost concepute ordonaţa de urgenţă şi hotărârea guvernului referitoare la acest program guvernamental.
În nici unul din cele două acte, publicate în Monitorul Oficial, nu se precizează concret cum se va face departajarea între bănci. „Nu s-a făcut nicio grilă de punctare a ofertelor de vânzări. Cred că se va ţine cont de estimările de acordare a creditelor ale fiecărei bănci, plus cota de piaţă a creditelor ipotecare şi oferta dobânzilor”, ne-au declarat surse bancare. În principiu, cel cu oferta cea mai bună are privilegiul de a-şi alege şi „felia de credite” pe care o vrea garantată.
Primul venit, primul servit?
Ministrul finanţelor, Gheorghe Pogea, a declarat, joi seara, la Antena 3, că reprezentanţii unei bănci l-au asigurat că vor intra în program şi au cerut un sfert din valoarea fondului de garantare, adică 250 de milioane de euro. Deşi nu mai au decât cinci zile pentru a-şi prezenta ofertele, băncile încă se mai află în perioada de spionare a celorlalte oferte.
„Cel mai probabil fiecare bancă îşi va construi un produs dedicat, având în vedere că pe piaţă ni ciuna dintre aceste instituţii nu are o ofertă apropiată de ceea ce a cerut guvernul”, ne-au mai declarat sursele. Spaţiul mare de interpretare din legislaţie face ca băncile mici să se teamă de influenţa celor mai mari în a trage cât mai mult din cota de piaţă pe acest segment. Cert este că, după ce se va încheia acest prim pas al spionărilor şi al ofertelor, va dura cam trei luni pentru a vedea ce priză are programul la clienţi. După această perioad