După ce acum doi ani au intrat în Cartea Recordurilor, autorităţile din comuna covăsneană Turia vor din nou să se remarce, iar mâine dimineaţă vor organiza prima ediţie a Festivalului Internaţional de Gătit în aer liber. Competiţia se va desfăşura pe trei secţiuni, gătit la ceaun, la grătar şi patiserie-panificaţie. Organizatorii vor asigura făina şi carnea de vânat, iar participanţii vor trebui să aducă de acasă ingredientele şi reţetele secrete pe care le-au ales pentru a impresiona juriul format din maiştri bucătari. Până acum în concurs s-au înscris 13 echipe din România, Ungaria şi Germania, la competiţie participând şi câţiva braşoveni. Autorităţile au decis să organizeze acest festival în principal pentru a atrage cât mai mulţi turişti în zonă.
Bulz de 40 de metri
Acesta este cel de-al doilea eveniment gastronomic anual organizat de locuitorii comunei Turia, după Festivalul Internaţional Pomana Porcului.
Localnicii din Turia au deventi celebri încă de acum doi ani, când au preparat cel mai mare bulz cu mămăligă şi brânză din lume, în lungime de 151 de metri, reuşind performanţa de a intra în celebra Carte a Recordurilor. Participanţii la concurs vor face şi ei un bulz, din care vor putea gusta toţi cei prezenţi, dar care nu va măsura decât 40 de metri lungime.
Obiective unicat
Turia, care se află la aproximativ 80 de kilometri de Braşov, se mândreşte şi cu alte lucruri unicat în lume. Cei care vor ajunge mâine în comuna covăsneană vor putea admira şi cea mai mare poartă secuiască din lume, care măsoară 15,6 metri lăţime şi 9,41 metri înălţime. Poarta, a fost amplasată la intrarea în comună şi reprezintă simbolul ospitalităţii localnicilor. Un alt lucru unicat este copacul vieţii, un stejar pe care sunt înşirate sute de medalioane din cupru aurit, cu numele şi data de naştere a celor car