În condiţii de efort fizic sau de stres este normal ca inima să bată mai repede, tulburare de moment ce se numeşte tahicardie. Când palpitaţiile persistă şi apar la intervale de timp scurte, tahicardia este semn de boală. În mod normal, inima bate de cel mult 100 de ori pe minut. La efort fizic susţinut, în timpul unui atac de panică sau la căldură, inima începe să bată mai repede şi vei simţi că nu ai aer. Specialiştii spun că acest lucru este absolut normal.
Situaţia stă cu totul altfel dacă ai din ce în ce mai frecvent astfel de simptome, fără nicio explicaţie. Mai mult, ar trebui să te prezinţi imediat la medic dacă palpitaţiile sunt însoţite de dureri în capul pieptului şi de ameţeală sau chiar de leşin. Aceste simptome apar din cauză că inima nu mai pompează eficient sânge în organism.
De vină, unele medicamente pentru inimă
Palpitaţiile frecvente, care apar fără motiv, ascund o malformaţie congenitală a inimii, o degradare a ţesutului inimii sau o tensiune arterială crescută. De asemenea, tahicardia apare şi în urma administrării medicaţiei pentru inimă, precum şi în caz de pierdere de electroliţi (substanţe înrudite cu mineralele), situaţie frecvent întâlnită în timpul verii, din cauza deshidratării.
Inima poate bate şi de 240 de ori pe minut!
În anumite cazuri, tulburările de ritm cardiac pot perturba definitiv funcţia inimii, crescând riscul de infarct. Acesta este în special cazul tahicardiei ventriculare, o tulburare de ritm la nivelul ventriculelor inimii. Din cauza ritmului cardiac rapid (inima poate ajunge şi la 240 de bătăi pe minut!), ventriculele nu au timp să se umple şi să pompeze suficient sânge.
Când palpitaţiile sunt urmarea unei tulburări existente deasupra ventriculelor inimii, este vorba de tahicardie supraventriculară. În acest caz, sângele nu circulă co