Campania de curăţare a ieşirilor/intrărilor în oraş este pe ultima sută de metri. În cele opt zile de muncă, s-au adunat gunoaiele, s-au ridicat resturile de la construcţii aruncate iresponsabil pe marginea străzilor peri-ferice sau a Centurii de Nord, s-au smuls buruienile şi mărăcinii.
Pe centura Craiovei, vineri dimineaţă, o fetiţă cu părul blond, împletit în coadă, ignorând căldura şi buruienile care-i zgâriau picioarele, aduna gunoaiele din bălăriile crescute haotic la margine de asfalt. Are 15 ani. În prima săptămână de vacanţă, a venit voluntar în campania „Craiova curată“, după ce a aflat de marşul curăţeniei la Radio Sud. Bianca Creţan trece în clasa a X-a, la Colegiul Naţional „Carol I“. „Am venit să salvez planeta“, râde cuminte, lăsând sacul cu resturi pe pământ. „Am venit să dau o mână de ajutor şi sunt dezamăgită că nu mai e nimeni. Nu mă sperie gunoiul. Bunicii mei trăiesc la ţară, eu am copilărit acolo. Îmi place să ajut şi mi-ar fi drag dacă ar exista mai multe campanii de acest fel“, continuă serioasă. Spune că, înainte de toate, schimbarea ar trebui să se producă în om. „Da’ lumea zice: eu sunt mic şi neînsemnat între atâtea miliarde, gestul meu nu contează. Însă lucrurile nu sunt deloc aşa. Dacă toţi am gândi astfel, n-am mai reuşi să facem nimic bun“, adaugă.
Doar doi voluntari
Bianca este cel de-al doilea voluntar sosit, la orele dimineţii, în curtea Gazetei, după cel care s-a oferit să ne ajute în prima zi de campanie. Zâmbeşte când îşi imaginează cum le-ar sta colegilor ei să vină să adune gunoaie sau să meargă la săpat de porumb: „Eu cred că le-ar prinde mult mai bine decât să se ducă la sală, să tragă de fiare. Aici ar fi în aer liber şi ar mai da şi o mână de ajutor“. Câţiva metri departe de Bianca, persoanele private de libertate din Penitenciarul Pelendava umplu sacii mari, galbeni, cu deşeuri