Îi auzi că se vaită: "Aoleu, sunt gras!". Dar mai puţini se văicăresc: "Aoleu, am ficatul gras!". Fiindcă treaba asta e de luat în seamă, fiind o boală şi serioasă şi răspândită. Mai întâi trebuie să spunem că ficatul gras înseamnă o depunere de grăsime în celula ficatului, care astfel încărcată nu mai funcţionează bine.
De la ficatul gras pot porni bolile grave hepatice, ajungându-se la ciroză. Iar din punct de vedere al răspândirii, iată nişte cifre alarmante: circa 95% din marii obezi au ficatul gras, adică au steatoză hepatică. Dintre obezii moderaţi, 70% suferă de ficat gras. Şi diabetul îngroaşă mulţimea oamenilor cu ficat gras, 65%-70% din diabetici au steatoză hepatică. 30% din cei cu colesterolul mare au şi steatoză hepatică.
Dacă trigliceridele, celelalte grăsimi sunt crescute, 60% din aceşti oameni au ficatul gras. Dintre cei care păcătuiesc la ambele analize, adică au colesterolul mare, dar şi trigliceridele mari, aproape 90%-95% ajung în faza de ficat gras. O afecţiune foarte răspândită şi alarmantă afectează omul modern. Se numeşte sindromul metabolic "x". Sunt declaraţi cu sindrom metabolic "x" cei care au obezitate, diabet, grăsimi crescute şi hipertensiune arterială.
În sindromul metabolic "x" se încadrează cei care mănâncă în exces mai multe calorii decât cheltuiesc, cei sedentari, cu grăsimi mari în sânge, care se înfruptă din dulciuri concentrate şi pun multă sare în bucate. Cei cu sindromul metabolic "x" au ficatul gras. Se numeşte obezitate starea în care bărbatul are peste 102 cm la talie, iar femeile peste 88 cm. Trigliceridele peste 150 şi colesterolul bun mai mic de 40 la bărbaţi şi 50 la femei înseamnă dislipidemie. Hipertensiunea este diagnosticată când cifrele sunt mai mari de 13,5 cu 8,5.
În sindromul metabolic "x", dacă glicemia pe nemâncate este peste 110, omul este declarat diabetic.