Cartofi noi cu oua in sos verde
Ingrediente: 5 legaturi de verdeturi - patrunjel, marar, busuioc, tarhon, ceapa verde subtire - 250 g maioneza, 250 g iaurt degresat, 1 lingura mustar, 2 linguri suc de lamaie, sare, 1 lingurita boia (facultativ), 1 kg cartofi rezistenti la fiert, 4 oua, piper negru (macinat mare).
Mod de preparare: * Se clatesc binele verdeturile si se taie marunt cu o foarfeca. Se amesteca maioneza cu iaurtul si mustarul. Se adauga sucul de lamaie si verdeturile, boiaua si sarea. * Se spala bine cartofii si se pun la fiert in apa cu sare, in vas cu capac, vreme de 20 de minute. Se pun ouale la fiert, apoi se clatesc cu apa rece si se cojesc. Pe un platou, se pune patul de sos de verdeturi, iar deasupra ouale taiate in doua si cartofii fierti taiati felii. Se potrivesc la gust de sare si de piper.
Macaroane cu telina, sardele si ridichi
Ingrediente: 300 g macaroane, sare, untdelemn de masline, 2 bulbi de telina, 2 catei de usturoi, 1 ardei iute rosu, 5 fileuri de sardele din conserva, 100 ml apa fiarta cu Vegeta, 150 g ridichi, piper proaspat macinat, cascaval ras sau parmezan, capere (facultativ).
Mod de preparare: * Se fierb pastele in apa cu sare, ca sa nu fie prea moi. Se strecoara si se amesteca cat sunt inca fierbinti cu 2 linguri de untdelemn de masline. * Se curata telina de coaja, se taie in doua, apoi in felii care la randul lor se taie in felii subtiri (juliene). * Se curata usturoiul si se zdrobeste in mojar. Se taie in doua pe lung ardeiul iute, se curata de seminte, apoi se taie fasii subtiri. * Se taie sardelele in bucati. * Uleiul ramas se incinge intr-o tigaie si se pune la calit telina. Cand e inmuiata, se adauga usturoiul, ardeiul iute, sardelele. Se adauga apa fiarta cu Vegeta. * Se curata ridichile si se dau pe razatoarea mare. Se scot caperele din borcan si se clatesc intr-un j