Represiunea brutala a manifestatiilor din Iran a redus masiv optiunile diplomatice ale presedintelui american Barack Obama, determinandu-l pe acesta sa adopte un ton din ce in ce mai ferm fata de evolutiile din republica islamica, potrivit unei analize efectuate de AFP.
De-a lungul saptamanii, Obama si-a exprimat simpatia fata de protestatarii care contesta realegerea lui Mahmoud Ahmadinejad, incercand insa sa nu ofere ocazia Teheranului de a prezenta opozantii drept agenti manipulati de o putere straina.
Dar, dupa ce reactiile violente impotriva manifestantilor au inceput sa se multiplice, Obama s-a adresat direct guvernului iranian, cerand stoparea tuturor actelor de violenta si nedreptate impotriva populatiei.
Aceasta este declaratia cea mai ferma a adminsitratiei americane de la debutul crizei. Dar chiar si asa, el nu a deviat de la linia constanta de evitare a 'amestecului' in afacerile interne iraniene, ceea ce nu l-a impiedicat pe Ahmadinejad sa acuze duminica interventia Statelor Unite si a Marii Britanii.
Pe de o parte, avertizeaza oficiali ai adminsitratiei americane, Washingtonul nu poate face mare lucru in afara de a observa evolutia situatiei.
Pe de alta parte insa, daca luam in calcul vocile cele mai critice, SUA s-ar putea pozitiona, in aceasta criza, de partea 'gresita' a istorieu, in fata manifestatiilor cele mai ample de la revolutia iraniana din 1979.
Republicanii: Obama este timid si pasiv. Lipsa informatiilor, esentiala
Tabara republicana a atacat dur, acuzandu-l pe Obama ca este "timid si pasiv", dar democratii au afirmat, prin vocea senatoarei Dianne Feinstein, ca "este crucial ca SUA sa nu isi lase amprenta asupra cee ce se intampla in Iran".
Sarcina presedintelui american este cu atat mai grea cu cat consilierii sai lucreaza zi si noapte pentru a intelege