Din cele 575 de obiective de pe teritoriul Mehedințiului, declarate monumente istorice, 36 sunt biserici din lemn, cele mai vechi fiind construite în 1704, la Șușița și Greci. Zona nordică a județului, mai precis Podișul Mehedinți, este de departe cea mai bogată în ceea ce privește numărul acestor bisericuțe din lemn, construcții aflate pe lista monumentelor istorice a Ministerului Culturii și Cultelor. Construite în marea lor majoritate lângă cimitire, bisericuțele din lemn formează împreună un interesant ansamblu monumental ce mai păstrează și astăzi o atmosferă plină de istorie și smerenie.
Cele mai multe biserici de lemn se află în Plaiul Cloșani, spatiu intramontan și de podiș. Pe raza comunei Balta se află 5 astfel de monumente istorice, iar în Izverna 3, marea lor majoritate fiind ridicate în jurul anilor 1740 - 1750. Toate acestea au pridvor cu stâlpi și grinzi la vedere sculptate felurit, dar și altare, uși împărătesti, jilțuri, mobilier și alte piese de cult realizate din lemn. Un loc aparte îl ocupă biserica de lemn din Prejna, ridicată de Tudor Vladimirescu în anul 1808. Aici se mai păstrează și astăzi catapeteasma și icoanele, chipul lui Tudor apărând în iconografia bisericească.
Biserici vechi de 300 de ani.
Nici zona de deal nu este mai prejos, pe raza comunei Căzănești existând la ora actuală 4 biserici din lemn, altele găsindu-se pe raza comunelor Broșteni, Florești, Ilovăț etc. Zona de câmpie este și ea bogată în astfel de așezăminte, însă de departe, cele mai vechi biserici din lemn le întâlnim în comuna Greci și satul Șușița. Ambele au fost ridicate în jurul anilor 1704 și sunt funcționale și astăzi. Ascunsă într-un pâlc de brazi măreţi, biserica ce poartă hramul Sfântul Nicolae şi Înălţarea Domnului, a fost construită cel mai probabil de obşte, în acest sens neexistând nici un document. Construită din