Peste 220.000 de absolvenţi de liceu sunt aşteptaţi, mâine, la primul test al examenului de Bacalaureat, proba orală la limba şi literatura română.
În acest an, profesorii supraveghetori vor fi mai puţini, deoarece sunt nemulţumiţi de felul în care sunt plătiţi. „Nu pot da un procentaj, dar din semnalele primite din Capitală şi din teritoriu, mulţi dintre colegii noştri consideră că sumele cu care ar urma să fie plătiţi sunt mult prea mici pentru eforturile depuse. Pentru doi lei pe oră - nici cât o sticlă de apă minerală - nu mai sunt dispuşi să-şi piardă din zilele de concediu”, afirmă Marius Nistor, preşedintele executiv al Federaţiei Sindicale „Spiru Haret”.
El mai semnalează că unii dintre profesorii care îşi anunţaseră iniţial participarea la Bacalaureat, şi apoi au declarat că se retrag, au primit ameninţări cu scăderea calificativelor, iar directorii centrelor de examen au fost avertizaţi că, în caz că nu asigură numărul necesar de cadre didactice, nu vor mai avea concediu.
Aceleaşi semnale le-a primit şi Aurel Cornea, liderul Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ: „Se mizează pe bunul-simţ al profesorilor, care le-au fost aproape elevilor pe parcursul întregului an, oficialii Ministerului Educaţiei sperând că, acum, cu atât mai mult vor avea grijă de ei”. Oficialii Ministerului Educaţiei spun că şi ei sunt nemulţumiţi, dar nu au ce face.
„Din păcate, doar 33 de milioane de lei nu asigură nici măcar nivelul plăţilor care s-au făcut anul trecut, dar atât a aprobat Ministerul de Finanţe. Şi nouă ne-au parvenit semnale că unii profesori s-ar putea să nu se prezinte, dar nu avem ce le face, pentru că nu sunt obligaţi să participe la supraveghere”, a precizat un oficial al MECI.
CALENDAR
22 iunie - proba orală la limba şi literatura română;
23 iunie - proba orală la limba