Se incapataneaza sa ne ocupe spatiul personal. Omori unul, noaptea te trezesti in chiuveta cu inca zece. Scoti bluza preferata din dulap, dar dupa ea vezi ceva miscand. Este el, gandacul de bucatarie, insotit mereu de prieteni si descendenti ... Cum scapam de acesti vizitatori inopinati?
1. Curatenia
Unul din cei mai importanti pasi in eradicarea acestei probleme este cel al curateniei. Nu mai tineti vasele nespalate in chiuveta pana se fac cat un munte. Nici gunoiul nu trebuie lasat mai mult de 48 de ore.
Utilizati aspiratoare cu saci de unica folosinta si aruncati-i imediat cum ati terminat curatenia. Nu folositi niciodata matura, deoarece veti ajuta la raspandirea oualor in intreaga casa.
Nu este necesar sa riscati. Gandacii de bucatarie se inmultesc si se dezvolta rapid. Unul este suficient.
Trebuie facuta constant o curatenie generala, insotita de miscat mobila si uitat prin toate ungherele. Un lucru cunoscut este ca focarele de inmultire sunt bucataria si baia. O solutie este si punerea de gresie si faianta, una mai scumpa cei drept, dar care da rezultate in 90% dintre cazurile celor cu apartamente nerenovate.
Pe de alta parte, apartamentul trebuie izolat cat se poate de bine. Pana si la aerisirea de la baie ar fi buna o plasa de tantari. Foarte important de acoperit sunt gaurile din jurul tevilor si pana la urma orice alte zone prin care comunicati cu vecinii sau cu exteriorul. Daca dupa izolare urmeaza o exterminare bine facuta, teoretic, gandacii nu mai au de unde sa apara.
2. Exterminarea cu solutii mai mult sau mai putin toxice
Prietenii v-au povestit ca nu puteti scapa de gandaci decat cu Regent (folosit impotriva gandacilor de Colorado)? Luati-va gandul! Este interzis de ceva timp de Uniunea Europeana si daca nu cunoasteti pe cineva care isi permite sa va dea di