Florian Bichir: "Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a luat în această săptămână câteva decizii foarte importante".
Au fost aleşi doi noi episcopi, PS Vincenţiu la Slobozia şi PS Corneliu la Huşi, dar au şi fost ridicate la rang de arhiepiscopie unele episcopii istorice. Astfel, Sfântul Sinod a aprobat ridicarea la rangul de Arhiepiscopie a Episcopiei Râmnicului, Episcopiei Romanului, Episcopiei Buzăului şi Vrancei, Episcopiei Argeşului şi Muscelului, Episcopiei Dunării de Jos şi a Episcopiei Aradului. În plus, pentru „activitate ierarhică pilduitoare şi slujire chiriahală deosebită şi îndelungată a Bisericii”, au fost ridicaţi la rangul de Arhiepiscopi onorifici Prea Sfinţitul Iustinian Chira, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, şi Prea Sfinţitul Ioan Selejean, Episcopul Co vasnei şi Harghitei. Sinodul a mai hotărât, în urma ridicării Episcopiei Romanului la rangul de Arhiepiscopie cu titulatura nouă de Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului, ca PS Ioachim Băcăuanul să fie ridicat la rangul de Episcop vicar.
Promovări absolut normale care se înscriu în ambiţiosul plan de reformă administrativă a Patriarhului Daniel. Un om care schimbă cu adevărat faţa Bisericii şi rolul ei în societate. În pofida unor minuscule voci ale unor talibani de muhaia.
O altă decizie importantă, pentru că de ani de zile credincioşii din zonă cer asta, a fost aprobarea înfiinţării Episcopiei Devei şi Hunedoarei, cu reşedinţa în mu ni cipiul Deva şi cu jurisdicţia în judeţul Hunedoara.
Însă cea mai valoroasă decizie luată de Sfântul Sinod a fost alta. Aceea ca niciun nou ierarh ales vlădică într-o eparhie să nu mai poată candida la altă demnitate bisericească timp de 7 ani. Ai fost ales ca episcop în Episcopia X să zicem, rămâi acolo să lucrezi, nu după un an, doi că nu-ţi mai place candidezi pentru altă episcopie.
Astfe