Compoziţia chimică foarte variată a plantei Angelica archangelica explică multiplele proprietăţi terapeutice, valorificate în numeroase afecţiuni interne. Atât rădăcinile, rizomii, seminţele, cât şi frunzele şi tulpinile acestei plante ocrotită de lege conţin uleiuri eterice, acizi organici, acizi graşi, taninuri, substanţe amare, glucide şi vitamina B.
Angelica e recomandată în tratamentul a peste 80 de afecţiuni, de la rahitism, tuberculoză, afecţiuni respiratorii, hepatopancreatită, ciroză, ulcer gastro-duodenal, lipsa poftei de mâncare şi până la oboseală generală, stres şi depresie. Pentru întârzierea procesului de îmbătrânire e recomandat uleiul eteric din seminţe în doze de trei picături pe zi. La fel de eficiente sunt rădăcinile de angelică, mestecate zilnic. Din tulpinile plantei se prepară băuturi, tonice şi relaxante.
Lichiorul tonic de angelică se prepară din 20 de tulpini verzi de angelică, un gram de nucşoară, 10 cuişoare, 1,5 litri de alcool preparat din fructe, un kilogram de zahăr şi 500 de mililitri de apă. Puneţi la macerat în alcoolul de fructe tulpinile plantei şi condimentele.
Separat, preparaţi un sirop din zahăr şi din apă. După 15 zile, strecuraţi plantele care s-au macerat şi, în alcoolul rămas, adăugaţi siropul. Lichiorul se păstrează la rece, în sticle închise ermetic. Se consumă câte o lingură de trei ori pe zi. Preparatul e un tonic general.
Vinul de angelică este bun pentru digestie şi se prepară din doi litri de pelin, cinci rădăcini de angelică şi 10 linguri de miere, care se macerează la o temperatură de 18 grade, timp de 10 zile. Apoi se filtrează şi se păstrează în sticle închise ermetic.
Din acest vin medicinal se consumă câte o lingură, de câte trei ori pe zi. Tratamentul are efecte benefice în parazitoze intestinale, anemii şi digestie dificilă.