Discutiile privind existenta unor moguli de televiziune in tara noastra par sa fie purtate uneori doar din lipsa unor alte subiecte. Chiar daca existenta lor nu poate fi contestata, putem pune la indoiala capacitatea lor de a duce o sarcina care se vrea atat de malefica.
Putem spune ca meseria de mogul este facuta in Romania, ca multe altele, de mantuiala. Chiar daca scopul final este tot puterea, mogulii nostri lupta pentru castigarea sau pastrarea ei, in timp ce "ai lor" o consolideaza si o perfectioneaza. O alta deosebire trista e ca lupta se da de fapt pentru puterea altcuiva.
Fara sa fac o paralela, observ ca televiziunile americanilor nu sunt detinute de simpli moguli. La conducerea lor se afla adevarati colosi care nu investesc in domeniul televiziunilor, ci in industria de televiziune. Marimea nu ii face, insa, si buni.
In SUA, cele mai importante retele de televiziune sunt controlate de General Electric, News Corporation, The Walt Disney Company, Time Warner, CBS si Viacom. Cele sase companii au sute de posturi care se adreseaza oricarui segment de piata. Totusi, ele nu isi asigura veniturile numai din mass-media.
Experti in stiri si in avioane
General Electric, din care face parte NBC cu cele peste 50 de posturi ale sale, este cea mai mare companie din lume, potrivit topului Forbes din 2009.
General Electric (GE) functioneaza in 15 domenii ale industriei americane, legaturile pe care le are cu industria de aparare fiind probabil cele mai controversate. GE Aviation este cel mai important furnizor de motoare de avioane pentru Departamentul american al Apararii, dar si pentru firmele aeriene comerciale.
In fabricile GE Aviation se fabrica motoare pentru cele mai performante avioane si elicoptere ale armatei americane. Americanii de la GE contruiesc motoare inclusiv pentru F16, G