Din sutele de mii de absolvenţi de liceu care susţin săptămâna viitoare bacalaureatul, puţini sunt cei care s-au hotărât în cunoştinţă de cauză la ce facultate să-şi depună dosarele sau să dea admiterea. Restul urmează tendinţa din cercul de prieteni, dorinţele părinţilor sau moda. „Voiam să mă înscriu la UNATC (Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică – n.r.), dar m-am răzgândit din cauza banilor. Costă 20.000 de lei pe an, iar locuri fără taxă sunt 17 şi chiar dacă prinzi unul există întotdeauna riscul să-l pierzi în următorii doi ani”, spune Lucian Constantin, de 18 ani, din Piteşti.
„Aşa că m-am gândit mai bine şi, în urmă cu o lună, m-am hotărât să încerc la Facultatea de Inginerie Economică din Piteşti, ţinând cont de faptul că am terminat un liceu economic. În cazul în care nu mă descurc aici, am discutat cu toţi colegii şi prietenii şi dăm cu toţii la Marketing şi Management”, adaugă tânărul, convins că şcoala nu l-a pregătit absolut deloc pentru viitor.
Ca el sunt mulţi dintre tinerii care au terminat anul acesta liceul. Ei aleg să meargă la facultăţi care le vor asigura în final o diplomă, dar care nu se potrivesc cu aspiraţiile şi aptitudinile lor. Decizia a fost luată în mare parte din cazuri în ultimele luni de liceu.
Gabriel Stroe, elev al Colegiului Naţional „Aurel Vlaicu” din Bucureşti, ar vrea o carieră în grafică şi design, dar s-a hotărât în aprilie să dea admiterea la Şcoala Naţională de Ştiinţe Politice şi Administrative (SNSPA). „Despre facultăţile din cadrul SNSPA am aflat în luna martie.
M-am documentat pe site şi mi s-a părut că mi se potriveşte ceea ce se predă în cadrul secţiilor de Ştiinţe Politice şi Comunicare”, povesteşte tânărul de 19 ani. „Oricum o să dau la amândouă secţiile şi dacă iau examenele, Ştiinţe Politice va fi principală şi Comunicare (unde se stud