Blocada din Gaza intra curand in al treilea an, ridicand intrebarea daca infometarea poate fi o metoda legitima de a invinge un dusman.
Vremurile sunt grele pentru palestinieni, iar cei din Gaza sufera, printre altele, si din punct de vedere alimentar, cu toate ca, luna aceasta, "s-a dat unda verde" la morcovi si dovleci.
De doi ani de zile, meniul locuitorilor din Gaza este limitat la ceea ce lasa israelienii sa treaca dincolo de blocada si la ce pot strecura inauntru cei care se ocupa cu traficul de animale, scrie The Guardian.
Ce le este totusi permis sa manance? Foarte putin si in nici un caz cirese, kiwi, alune, rodii sau ciocolata. Acestea sunt categoric interzise, la fel ca "delicatesele" precum mierea de albine si halvaua de susan.
In schimb, in Gaza se pot consuma pe saturate morcovi si dovlecei - din iunie s-a ridicat interdictia asupra acestor legume initial interzise. Acestea pot fi mancate, daca nu crude, atunci in nenumarate combinatii cu pastele fainoase, care sunt accesibile din luna martie, in urma unui protest al senatorului american John Kerry.
Orice transport de fructe, legume sau mancare procesata destinat celor 1,5 milioane palestinieni care traiesc in ceea ce a fost numita "cea mai mare tabara de concentrare din lume", Fasia Gaza, este inspectat de inalti oficiali israelieni, pasemite pentru a se respecta standardele de "gust".
"Nu vrem ca rapitorii lui Gilat Shalit sa mestece Bamba deasupra capului lui", a spus unul dintre acestia pentru publicatia Ha'aretz, facand referire la rapirea soldatului israelian si o populara gustare dulce, din porumb.
Pentru rapirea lui Shalit dar si pentru alte acte de opozitie cum ar fi atacuri cu rachete, fiecare locuitor din Gaza traieste de ani de zile sub blocada totala. Israelienii controleaza tot ce intra in Fasie, inclusiv a