SĂRBĂTOARE. De Ziua Mondială a Laptelui, celebrată ieri, marii producători s-au întrecut în mustăţi de iaurt, iar fermierii din Timiş au făcut cea mai gustoasă telemea. Sursa: Adi Pîclişan
Piaţa produselor lactate din România este în continuă creştere, dar sub media europeană, spun specialiştii. Cu toate acestea, ieri, de Ziua Mondială a Laptelui, producătorii mari din ţară au dat petrecere în Parcul Tineretului din Capitală, unde au ascultat specialişti în osteoporoză, au organizat concursuri de mustăţi de lapte şi au pus la testare calciul din oase.
În coada clasamentului
Codaşi în Europa la producţie, dar şi la consumul de lapte, românii încearcă să se alinieze standardelor de calitate şi să cucerească străinătatea cu lactatele bio. Valentin Blănaru, directorul general al Asociaţiei Patronale Române din Industria Laptelui (APRIL), spune că, în prezent, în România sunt trei mari firme procesatoare care exportă în Anglia, Italia şi Spania lactate 100% naturale, în timp ce piaţa acestor produse este, oarecum, încă la începuturi la noi în ţară.
Tot el atrage atenţia că românii se situează, undeva, în coada clasamentului la consumul de lapte în Europa: „Din 1,6 miliarde de litri de lapte produs întrun an, un român consumă cam 8,5 litri de lapte proaspăt şi cam 17 kilograme de produse lactate. În vârful topului sunt francezii, care manâncă, anual, cam 43-44 de kilograme de astfel de produse”. O statistică a APRIL pe regiuni, privind producţia de lapte, arată că Transilvania „mulge” cel mai mult: „Cei mai mulţi producători, dar şi cei mai mulţi procesatori sunt de acolo. Au cam 60% din toată producţia, 30% o are sudul ţării, iar Moldova are 10%”, spune Blănaru.
Cu toată tehnologia inventată, procesatoare şi maşini de muls, fermierii din România aleg metodele tradiţionale de prelucrare a laptelui care antrene