Peste 700 de saci cu gunoaie şi mormane de table şi materiale de construcţii au fost adunate de copii în masivul Parâng. Acţiunea de ecologizare este una dintre cele mai ample de până acum şi a fost organizată de reprezentanţii SC Piatra SA, firmă care administrează domeniul schiabil din Parâng. Sursa: Marius Mitrache
Aproape 300 de elevi de la mai multe şcoli generale din Valea Jiului au decis să renunţe la o zi de joacă din vacanţă şi să cureţe muntele de gunoaie şi deşeuri. Ei spun că vor astfel să atragă atenţia asupra păstrării curăţeniei muntelui şi să-i sensibilizeze pe turişti să nu lase după ei mizerie.
„Facem un pic de curăţenie, dar mai important ar fi ca oamenii care ne văd acum să înţeleagă că nu este bine să-şi arunce sticlele de plastic sau pachetele de hârtie în pădure”, spune Maria.
"Să respecte muntele!"
Împărţiţi pe grupe, copiii, însoţiţi de câte un salvamontist sau un jandarm, au făcut curăţenie pe o suprafaţă de circa patru kilometri în zonele cele mai intens circulate din masivul Parâng. Ei au adunat gunoaiele rămase încă de iarna trecută pe versanţi, dar şi bucăţi de materiale de construcţii.
„Această amplă acţiune are scopul de a îmbunătăţi condiţiile din munte, de a atrage cât mai mulţi turişti la munte, dar şi de a-i sensibiliza ca atunci când vin să-şi petreacă timpul în munţi să respecte muntele. Din păcate vin foarte mulţi la munte şi tratează natura cu puţin respect, dar mai grav este că sunt persoane care au case de vacanţă şi care îşi aruncă tot gunoiul în pădurea din spatele casei”, declară Adrian Rus, unul dintre iniţiatorii acţiunii de ecologizare.
N-au ajuns 700 de saci
Potrivit iniţiatorilor, acţiunea şi-a atins obiectivul, însă, din păcate, nu s-a reuşit curăţarea muntelui decât într-o mică proporţie. „Am avut 300 de saci de nailon şi 400