De la Bruxelles, preşedintele a spus concret, doar că n-a auzit nici un şef de stat sau de guvern, coleg de Uniune, care să spună că ar fi trecut de momentul cel mai dificil al crizei economice. Afirmaţia a venit la cinci zile după prima şedinţă a Cabinetului Boc, la care a participat şi şeful statului, unde acesta a anunţat intrarea economiei ţării în recesiune.
Asta nu înseamnă însă că ţara arde. Poate doar de caniculă. E drept că babele se piaptănă de zor, dar au toată vara în faţă ca să se ocupe de asta. Bunăoară, indignarea afişată de liderii PSD strânşi vineri în spatele uşilor închise arată că preocuparea social-democrată a momentului o reprezintă faptul că doar premierul comunică poporului ce a mai hotărât Guvernul. Senzaţia că partidul lui Geoană ar fi în umbra PDL pare a fi chinuitoare pentru cel puţin o parte a PSD, dar nici asta şi nici afacerile oneroase ale unor miniştri PDL pomeniţi în şedinţa respectivă nu vor face ca alianţa de guvernare să se destrame, cel puţin până în septembrie. Vacanţa de vară a fost întotdeauna sfântă, pentru că un fel de armistiţiu tacit se încheie mereu pe scena politică odată cu sfârşitul activităţii Parlamentului.
Dar ce se vede acum, după şase luni de guvernare? În primul rând s-au remarcat nemulţumirile din domeniul educaţiei, care au ieşit din nou la iveală în preajma Bacalaureatului, mai ales după înjumătăţirea sumelor cu care vor fi plătiţi profesorii pentru corectarea lucrărilor şi examinarea absolvenţilor de liceu. Se aud, de asemenea, din ce în ce mai multe voci ale celor care se trezesc fără serviciu. Investiţiile şi crearea de noi locuri de muncă - cele două căi importante prin care se pot atenua efectele crizei - nu se ridică nici acum la nivelul anunţat. În schimb, încep să apară scandaluri care, mai devreme sau mai târziu, vor avea efecte vizibile: mii de declaraţii de avere completate ai