Marile banci de investitii de pe Wall Street nu s-au confruntat niciodata pe propriul teren cu o provocare serioasa venita de peste hotare. Totusi, in conditiile in care industria bancara trece prin schimbari dramatice, rivalele din afara SUA castiga incet teren pe cele mai profitabile segmente ale sectorului financiar american.
Iar, desi bancile americane detin inca suprematia, schimbarile recente, desi subtile, ridica unele semne de intrebare nelinistitoare, inclusiv marea intrebare: Ar putea bancile straine intr-o buna zi sa faca Wall Street-ului ceea ce Japonia a facut candva Detroitului? „Exista dovezi ca aceste banci au avansat foarte mult in ceea ce priveste cota de piata", a declarat Fiona Swaffield, analist in cadrul Execution, o firma de brokeraj cu sediul in Londra. „Problema este cat va dura aceasta situatie."
Elvetienii si germanii au esuat in trecut
In ultimul deceniu, cei mai puternici rivali straini au incercat sa-si devanseze competitorii americani, adesea cu rezultate mixte. Credit Suisse din Elvetia a incercat sa devina o putere mondiala in domeniul bancar, achizitionand banca americana de investitii Donaldson, Lufkin & Jenrette in anul 2000, insa fuziunea nu a functionat. Banca germana Deustche Bank a incercat sa realizeze acelasi lucru fuzionand in 1998 cu Bankers Trust si a intampinat probleme similare.
In acelasi timp, bancile straine au devenit din ce in ce mai agresive in activitati ca subscrierea de obligatiuni si actiuni. Cu zece ani in urma, de exemplu, numai o banca, Credit Suisse, era prezenta in top zece al celor mai mari cumparatori de obligatiuni.
In acest an, patru banci straine sunt in top. In acelasi fel, Barclays Capital, Deutsche Bank, Credit Suisse si UBS sunt prezente in top zece al consultantilor mondiali pe fuziuni si achizitii.
Cu un deceniu in urma, singura firma non-americana