Sindicaliştii din sectorul hidro vor apela la toate mijloacele legale pentru a împiedica restructurarea producţiei de energie.Angajaţii producătorului de electricitate acuză Ministerul Economiei că nu a revizuit strategia energetică, aşa cum prevede programul de guvernare. Conducerea Federaţiei Hidrosind, care reprezintă interesele a peste 8.000 de angajaţi ai Hidroelectrica şi ai filialelor de mentenanţă Hidroserv, va începe în această săptămână strângerea de semnături pentru declanşarea unor ample acţiuni de protest.
Acţiunea este îndreptată împotriva intenţiei Guvernului de a desfiinţa Hidroelectrica şi de a comasa hidrocentralele cu termocentralele, minele, producătorul naţional de gaze şi reactoarele nucleare, în două noi companii.
În contextul declanşării unei greve generale, doar o treime din instalaţiile hidro vor mai funcţiona, ceea ce ar putea crea probleme serioase sistemului energetic, în condiţiile în care Hidroelectrica asigură circa 30% din producţia de energie şi mai mult de 90% din serviciile de sistem.
Preţul energiei va creşte
Sindicaliştii acuză Ministerul Economiei de lipsa unei strategii în baza căreia să rezulte avantajele şi necesitatea divizării Hidroelectrica. „Hidroelectrica şi Nuclearelectrica sunt producători de energie strategici, pe marginea cărora trebuie conturată strategia. Apoi trebuie să numărăm bob cu bob, echilibrat, resursele din afara acestor societăţi, să evaluăm costurile şi posibilităţile de dezvoltare, iar Parlamentul trebuie să fie cel care aprobă această strategie“, susţine liderul sindical.
Potrivit acestuia, restructurarea promovată de minister va duce la „înghiţirea“ de către termocentrale şi mine, care au nevoie de investiţii foarte mari, a profiturilor hidrocentralelor, astfel că sistemul hidroenergetic se va afla, în curând, în blocaj financiar.