Cererea de credite de retail a scazut cu 40% fata de anul trecut, in timp ce restantele continua sa accelereze la viteze pe care "nu le-am avut niciodata", spune Serban Epure, directorul Biroului de Credit.
In ultimele luni, numarul interogarilor pe care bancile le-au facut in baza de date a Biroului de Credit pentru a evalua comportamentul de plata al unui client in vederea acordarii unui imprumut s-a situat in jurul a 300.000 pe luna, in timp ce in primavara anului trecut, numarul solicitarilor era de peste 600.000 pe luna.
Seful institutiei afirma ca luna mai, cu un total de 347.000 de interogari in vederea acordarii de noi credite, nu indica o tendinta de revenire a pietei creditarii, dar nici o scadere a acesteia.
"Nu putem trage o concluzie clara. Cert este ca suntem cu 40% mai jos fata de ce se intampla inainte de criza. In martie eram putin optimist privind cresterea cererii de credite, dar n-as putea spune ca mai vad acest lucru acum. Cresterile nu s-au mentinut. (...) Anul trecut, oamenii aveau incredere in ziua de maine, dar nu cred ca in momentul acesta increderea e la un nivel ridicat. Nici nu vad pesimism. Vad incertitudine. Si dinspre cerere, si dinspre oferta", a declarat Serban Epure.
Pe baza interogarilor realizate de banci, Biroul de Credit vede inaintea tuturor cum se misca piata creditelor de retail, fiind furnizor de date si pentru Banca Nationala.
Restantele galopeaza
Ponderea restantelor acumulate de populatie in total sume datorate a urcat in luna mai la 1,64%, potrivit Biroului de Credit. Anul trecut in primavara, ponderea restantelor era de 0,8%, iar bancherii spuneau ca atat timp cat se situeaza sub pragul de 1% nu este un nivel ingrijorator.
"Sumele restante au inregistrat cresteri lunare succesive, de 13,1% in aprilie si sub 10% in mai. Este inutil sa precizez ca nu am avut astfel de c