Finanţele au împrumutat până acum de la băncile din România peste 40 de miliarde de lei, de trei ori mai mult decât în tot anul 2008
Ministerul Finanţelor a împrumutat ieri încă un miliard de lei de la bancheri, vânzând băncilor certificate de trezorerie cu maturitatea de un an. Cererea din partea băncilor a fost de aproape două ori mai mare decât oferta Finanţelor, însă dobânda percepută a fost şi ea în creştere, de 11,22%, cu 0,08% mai mult decât precedenta licitaţie de titluri. Deşi în urcare, dobânda cerută acum de bănci statului este mult sub cea percepută la începutul anului, când aceasta depăşea 14%. Până acum, statul a împrumutat de la bănci, în total, circa 40 de miliarde de lei, aproape 10 miliarde de euro, adică de trei ori mai mult decât în tot anul trecut la un loc.
După anunţarea acordului cu FMI şi CE privind împrumutul de 20 de miliarde de euro, dobânzile percepute de bancheri statului român au început să scadă, în ultima vreme însă ele având din nou un trend ascendent.
Datele negative privind evoluţia economiei locale, cum ar fi posibilitatea unei scăderi economice de 6,5% din PIB anul acesta şi nu de 4%, cum este prevăzut în acordul cu FMI, i-au făcut pe investitori să scumpească împrumuturile acordate statului, atât pe plan local cât şi internaţional.
În timp ce statul se împrumută în lei doar puţin mai scump decât acum câteva săptămâni, când vine vorba despre creditele externe în valută, aprecierea dobânzilor percepute este de circa un punct procentual. Costul asigurării împotriva unei eventuale încetări de preţ (CDS), indice care reprezintă costul riscului de ţară al României, a crescut de la sub 3% la începutul lunii la aproape 4% acum. CDS nu influenţează însă numai dobânzile la care se poate împrumuta statul, ci şi pe cele la care se pot împrumuta în valută băncile. Altfel spus, este de aşteptat ca băncile ca