Ţările cu cele mai mici impozite pe venit: Bulgaria, România şi Cehia
Românii şi slovacii suportă cea mai uşoară povară fiscală (raportul dintre taxe şi produsul intern brut, n.r.) din Uniunea Europeană, fiecare cu câte 29,4% - procente valabile în 2007, reiese dintr-un raport publicat de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat). La polul opus se află Danemarca (48,7%) şi Suedia (48,3%), peste media din zona euro, de 40,4%, însă sub nivelul din Statele Unite ale Americii şi Japonia. România se laudă cu un sistem lejer de impozitare la nivelul veniturilor personale, de 16%, alături de ţări ca Bulgaria (10%) şi Cehia, cu o cotă de 15%. În schimb, cele mai mari niveluri de taxare a veniturilor sunt aplicate în Danemarca (59%), Suedia (56,4%) şi Belgia (53,7%).
România aplică un sistem relaxat de taxare şi în cazul companiilor, tot de 16%, însă puţin mai ridicat decât Bulgaria şi Cipru (ambele cu 10%), precum şi Irlanda (12,5%). În schimb, Belgia, Franţa şi Malta sunt recunoscute pentru nivelul ridicat al taxării veniturilor companiilor, cu procente de 34-35%. La capitolul taxe pe forţa de muncă, România nu figurează pe lista ţărilor care obţin venituri consistente din acest domeniu, aşa cum se întâmplă în Italia (44%, procent valabil în 2007). Cele mai mici taxe pe forţa de muncă plăteau în urmă cu doi ani Malta (20,1%), Cipru (24%) şi Irlanda (25,7%), în timp ce România aplica un nivel de 30,1%. (S.S.)
Ţările cu cele mai mici impozite pe venit: Bulgaria, România şi Cehia
Românii şi slovacii suportă cea mai uşoară povară fiscală (raportul dintre taxe şi produsul intern brut, n.r.) din Uniunea Europeană, fiecare cu câte 29,4% - procente valabile în 2007, reiese dintr-un raport publicat de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat). La polul opus se află Danemarca (48,7%) şi Suedia (48,3%), peste media din zona euro, de 40,4%,