Incepe o noua sesiune de bacalaureat in urma careia o noua generatie va fi trecut examentul de maturitate. Teoretic, asta ar insemna ca este pregatita sa faca fata lumii de astazi, ca are o cultura generala multumitoare fiind, in acelasi timp, bine impartita pe specializari.
Teoretic, pregatirea pe care a dovedit-o un absolvent de liceu prin promovarea bacalaureatului ar trebui sa-i permita sa lucreze oriunde in UE, ca orice alt cetatean european sau sa se avante mai departe in invatamantul superior, avand insa o baza atat de solida incat sa poate face fata in orice universitate din lume.
Si nu ma refer la varfuri, ma refer la medie. Acesta ar trebui sa fie bagajul oricarui absolvent de liceu cu bacaluareat din Romania.
Asa sa fie oare?
Daca ne uitam la rezultatele testelor europene, fie ca e vorba despre PISA, PIRLS sau TIMSS, vedem exact contrariul. Produsele scolii romanesti sunt in mare majoritate analfabeti functionali pe la cozile clasamentelor.
Sunt, totodata, incapabili sa foloseasca informatiile stiintifice, fie pentru ca nu au auzit de ele, fie pentru ca nu le inteleg, fie pentru ca le confunda cu aprecieri personale. Sunt, in majoritate, incapababili sa puna teoria in practica.
Asa se face ca, in general, din Romania pleaca in UE forta de munca cu nivel mic de calificare, daca nu chiar necalificata, deci cel mai prost platita. Putinele valori pe care le avem ori se pierd, ori emigreaza pe capete.
De fapt, invatamantul romanesc este foarte slab si ar trebui sa ne iasa o data pentru totdeauna din cap mitul scolii romanesti care, pasamite, ar fi fost nemaipomenita inainte de 1989. Cu siguranta era mai temeinica, insa sistemul de atunci este ingrozitor de demodat si ineficient in lumea de azi.
Degeaba imi plac crinolinele si le consider cea mai feminina moda din toat