Chiar şi cu un buget redus, mai ales acum, în perioadă de criză, turiştii se pot relaxa atât în ţară, cât şi în străinătate. Criza a tăiat din bugetele de vacanţă ale românilor, spun agenţii de turism. Sursa: Codrin PrisecaruSursa: Arhiva EVZ
1 /.
Suma disponibilă pentru concediu a scăzut cu 30-40% faţă de anul trecut, iar clienţii se orientează în special după preţ atunci când îşi aleg destinaţia preferată. Urmând aceste tendinţe, am luat ca etalon un buget de vacanţă de 250 de euro de persoană – sumă destinată exclusiv pachetului turistic, fără să includă cheltuielile. Cu tot cu acestea, distracţia nu va depăşi cu totul 400 de euro, un buget adaptat condiţiilor de criză.
„Dacă vrei să-ţi chiverniseşti vacanţa, cu 250 de euro poţi să te bucuri de un sejur la mare, cu masă şi cazare fără pretenţii. Anii trecuţi, turiştii români aveau de cheltuială aceeaşi sumă pe care o plăteau pentru pachetul de bază. Anul acesta însă acest buget va scădea categoric”, afirmă Ciprian Enea, consultant besttourism. ro.
Cunoscuţi drept cheltuitori mai mari ca germanii sau francezii, românii se vor adapta noilor condiţii. „Vor da mai puţini bani pe excursii opţionale, suveniruri şi pe băuturile consumate la barul hotelului, dacă nu au pachete all inclusive”, susţine Traian Bădulescu, purtător de cuvânt al Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT). Chiar dacă 250 de euro pentru transport, cazare şi o masă pe zi reprezintă un buget relativ redus, cu această sumă turiştii pot alege atât excursiile în străinătate, cât şi sejururile în ţară.
Dacă la noi preţurile de la faţa locului sunt, în unele cazuri, cu până la 25% mai mari, în cazul sejururilor externe trebuie luate în considerare costurile de transport, care diferă în funcţie de distanţă şi mijlocul de deplasare utilizat.
Pentru cei care vor să