Relatia dintre bani si fericire este una dintre cele mai interesante, mai complicate si mai sensibile din cate exista pe lume, si, totodata, un subiect intors pe toate fetele de psihologi.
Dupa ani si ani de cercetari complicate, pana si ei au ajuns la concluzia ca nu poate fi negat nicicum impactul starii noastre materiale asupra fericirii de care "dispunem". Si, ce sa vezi? Cu cat suntem mai saraci, cu atat suntem mai afectati.
Asa ca am putea nuanta si spune ca "banii nu aduc fericirea" doar in cazul in care ai de toate. In schimb, cu cat iti lipsesc mai multe, cu atat iti poti cumpara cu banii jos cateva "portii de satisfactie".
Cel putin asa sustine Gretchen Rubin, autoare a trei carti si absolventa a Yale Law School, care pregateste pentru acest an un al patrulea volum, dedicat fericirii si intitulat "Happiness Project".
Sa spunem ca dispui de o suma mare de bani, primita pe neasteptate. Cum iti poti "cumpara" cu ea fericirea?
Mai aproape de familie, de prieteni, de noi insine
Prima optiune ar fi sa achizitionezi obiecte noi si costisitoare, la care nici macar nu ai fi putut sa visezi pana acum. O plasma, o noua masina sau chiar o noua locuinta. Cine poate spune cu mana pe inima ca nu vei fi mai fericit?
Si relatiile cu familia si prietenii vor putea fi mult imbunatatite, daca dispui de bani. Studiile arata ca unul dintre cele mai importante elemente care caracterizeaza starea de multumire si implinire in viata este legat de relatiile sociale.
Ai vrut sa-ti vizitezi familia in celalalt capat al tarii si nu ai putut. Ai vrut sa participi la reuniunea organizata la 5 ani de la terminarea facultatii si nu ti-ai permis. Vrei sa cumperi cadourile de Craciun cerute de copilul tau, dar nu ai suma necesara.
Iata doar cateva exemple care arata ca banii pot "cumpara