Pasionat de ştiinţa cerului şi lumea astrelor, este un fan declarat al lui Eminescu, pe care-l consideră un geniu pentru teoria despre formarea universului. Pentru el, revelaţia unei călătorii printre stele şi alte corpuri cereşti, prin diferite galaxii, este greu de povestit în doar câteva cuvinte. De mic se ştie cu ochii după stele. Copil fiind, îşi pierdea ore întregi, în special după căderea serii, căutând mai întâi „beculeţele“ cerului, iar mai apoi, „stelele mai frumoase“ pe care, printre cei din sat, era singurul care ştia să le dibuiască în imensitatea văzduhului.
Spectacolul „Cerul şi podoabele sale - legendă şi adevăr“ a devenit în timp şi titlul unei cărţi pe care a scris-o după ce a ajuns un specialist în domeniu, cu studii aprofundate şi ani buni de observaţii, incluzând consideraţii personale despre lumea în care trăim şi vecinătăţile ei, mai mult sau mai puţin îndepărtate.
Nicolae Suciu, muzeograf la Planteriul constănţean, vorbeşte cu veneraţie vizitatorilor, care-i sunt oaspeţi, despre giganţii astronomiei. „Copernic, Galilei, un fel de Columb al cerului, Kepler şi Newton sunt părinţii ştiinţei care a desluşit primele taine ale universului. Astăzi, cu atâtea mijloace de observare şi studiu, din păcate se propagă şi multe bazaconii, tot felul de inepţii care au făcut din această lume şi ştiinţa care ne înconjoară un mic haos“, spune Suciu.
Lumea lui este un mic amfiteatru circular, stăpânit de răcoarea unei nopţi de toamnă şi de bolta pe care sunt proiectate cele mai seminificative repere ale cerului.
Cu capul printre stele
De aproape 25 de ani Nicolae Suciu este ghidul unei navete spaţiale care te poartă, copil sau om mare, pe autostrăzi luminate de stele şi prin megametropolele numite Jupiter, Saturn, Marte… După atâţia ani de meserie spune că trăieşte de fiecare dată emoţia îmbarc