Primul Juriu cetăţenesc din România şi-a început activitatea în Mediaş, unde juraţii au predat deja sâmbătă primăriei raportul de recomandări referitor la amenajarea centrului istoric al oraşului. Timp de trei zile, cei 15 juraţi au audiat martori la Biblioteca St. L.Roth din Mediaş, unde s-a discutat despre modul în care poate fi cel mai bine pus în valoare centrul istoric. Juriul cetăţenesc este o metodă de consultare a cetăţenilor, folosită cu succes în Marea Britanie, Germania şi Statele Unite. Primăria municipiului Mediaş este prima instituţie din România care a ales să folosească această metodă pentru a consulta locuitorii cu privire la o temă importantă pentru oraş, punerea în valoare a centrului istoric.
"Juriul cetăţenesc este o metodă prin care cetăţenii sunt consultaţi. Această metodă inovatoare pentru România, prima dată organizată la Mediaş, constă în faptul că 15 cetăţeni devin juraţi care audiază martori, scenariul fiind ca într-un film american, unde martorii reprezintă părţile interesate - arhitecţi, istorici, reprezentanţi ai municipalităţii, dar şi agenţii de turism - care vor prezenta punctelor lor de vedere despre amenajarea centrului istoric", a declarat Sânziana Olteanu, director de programe la Centrul de Resurse pentru Participare Publică din Bucureşti.
La final, juraţii au realizat un set de recomandări pentru Primărie şi Consiliul Local despre cum să fie amenajat centrul municipiului. "Mă bucur că am participat la inaugurarea lucrărilor primului Juriu cetăţenesc din România la Mediaş. Consider că este o formă deosebit de incitantă de participare a cetăţenilor la luarea deciziilor", a declarat viceprimarul Teodor Neamţu.