Odată cu reducerea dobânzii-cheie de către banca centrală, instituţiile de credit au început să efectueze tăieri succesive ale bonificaţiilor la depozitele în lei. După ce în primele luni ale anului nivelul dobânzilor oferite de bănci la economiile populaţiei a atins un apogeu, ultima perioadă a fost marcată de ajustări succesive. Reducerea bonificaţiilor a ajuns până la un punct procentual sau a fost chiar mai mare şi s-a operat, cu precădere, în cazul economiilor în lei.
Tendinţa a fost dată de scăderea de către Banca Naţională a României (BNR) a dobânzii de politică monetară – de la 10,25% la 10%, în luna februarie, şi de la 10% la 9,5%, la începutul lunii trecute. „Dobânda-cheie era de 10,25%, inflaţia se situa cu mult sub 10%, iar dobânzile de 15% nu se explicau“, spune Nicolaie Chidesciuc, economistul-şef alING Bank.
El consideră că dobânzile crescuseră foarte mult, până la un nivel nesustenabil, iar acum are loc o intrare în normalitate. Dobânda medie încasată de români pentru economiile plasate în instituţiile bancare se situează acum în palierul 11-12% pe an.
Fără bonificaţii de 15%
Dacă în primăvară promoţiile la depozite aduceau dobânzi de peste 15% pe an la lei, în prezent, o astfel de ofertă este mai greu de găsit. În momentul de faţă, doar Millennium Bank acordă bonificaţii peste acest nivel, respectiv de 15,5% pe an pentru economiile în lei constituite pe trei luni, potrivit portalului financiar Conso.ro.
Ultimele tăieri de dobândă au fost anunţate săptămâna trecută de BCR, Banca Transilvania, Volksbank, Banca Românească şi Intensa Sanpaolo Bank. BCR a operat o reducere a bonificaţiilor la depozitele la termen şi la conturile de economii în lei şi euro de până la 1,75 puncte procentuale.
Oficialii băncii şi-au justificat mişcarea prin îmbunătăţirea lichidităţii din p