Specialistii spun ca, in ciuda tuturor pericolelor cu care s-ar putea confrunta, copiii ar trebui lasati sa isi petreaca nesupravegheati mai mult timp afara din casa si mai ales in natura.
Un argument serios in favoarea acestei idei este imaginea tipica a adolescentilor din ziua de azi. Fie foarte inalti si slabi, din cauza statului fara limite in fata calculatorului, fie obezi din cauza alimentatiei de tip fast-food neechilibrate de miscare fizica, copiii par a fi convinsi ca laptele este produs direct in laboratoarele fabricilor de profil, iar vaca este doar un personaj de desen animat, scrie The Telegraph.
Un semnal de alarma in acest sens este tras de scriitorul american Richard Louv, care in cea mai recenta carte a sa "Ultimul copil in padure" ("Last Child in the Woods") vorbeste chiar despre aparitia unei tulburari psihice cauzate de lipsa contactului cu natura.
Aceasta dereglare psihica pare sa isi faca tot mai des aparitia in randul copiilor din tarile occidentale pentru care singurul "verde" de care se apropie este cel al draperiei de la geam.
Copiii vor in natura, parintii stiu ca e bine si totusi nu ii lasa
Si Louv nu este o voce singulara. Un raport dat recent publicitatii arata ca, in Marea Britanie, distanta pana la care copiii de azi sunt lasati sa se departeze fata de casa a scazut cu ... 90% fata de anii '70.
In acelasi timp, un alt studiu realizat de "Natural England" scoate in evidenta faptul ca 81% dintre copii si-ar dori sa se joace mai mult in afara casei.
Din pacate pentru ei, cu toate ca 85% dintre parintii chestionati sunt de acord ca acest lucru ar fi benefic pentru sanatatea lor, ei spun ca nu pot face acest lucru din cauza ca se tem de accidente, violuri sau rapiri.
Chiar si in comunitatile mici, rurale, in care toata lumea se cunoaste cu toata l