Majoritatea controalelor fiscale desfasurate in vederea rambursarii TVA catre multinationale se soldeaza cu solicitarea unui dosar de preturi de transfer, a carui pregatire dureaza intre trei si sase luni, astfel ca autoritatile fiscale pot sa mai amane alocarea unor sume de la buget, de care companiile au insa nevoie in conditiile blocajului financiar.
Preturile de transfer sunt acele preturi practicate in tranzactiile dintre firmele membre ale aceluiasi grup sau cu actionari comuni. Aceste preturi sunt reglementate legal pentru ca aceste tipuri de companii sa nu incerce sa transfere profiturile in tarile cu fiscalitate mai scazuta, pentru a diminua valoarea impozitului pe profit.
Tergiversarea rambursarilor de TVA reprezinta in prezent una dintre cele mai importante probleme ale companiilor romanesti in conditiile in care blocheaza fluxurile de lichiditati ale acestora, accentuand problemele generate de criza. Si presedintele Traian Basescu a cerut Ministerului Finantelor sa asigure un ritm mai rapid al procedurilor de compensare a TVA.
Statul intarzie cu TVA de 400 mil. euro
Potrivit Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, valoarea rambursarilor intarziate de TVA catre contribuabili a crescut in mai cu 10,2%, la 1,9 mld. lei (400 mil. euro), de la 1,75 mld. lei in luna anterioara, in timp ce restantele de peste un an si-au marit ponderea in totalul sumelor neachitate la 6%. Ministrul finantelor Gheorghe Pogea a dat asigurari ca va face „eforturi" pentru ca rambursarile de TVA sa fie efectuate la timp catre toate firmele din Romania care sunt indreptatite la deconturi negative de TVA, explicand ca intarzierile sunt determinate de verificarea amanuntita a tuturor dosarelor. Majoritatea controalelor Fiscului vizeaza TVA, dincolo de nevoia de cunoastere, de a vedea daca intr-adevar preturile practicate in tranzactiile in